Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

ΦΡΕΓΙΑ ΣΤΑΡΚ ΄'' ΟΙ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΛΥΚΙΑΣ'''



Αυτές τις μέρες τελείωσα το διάβασμα ενός πολύ ωραίου ταξιδιωτικού βιβλίου και ιστορικού μαζί. Το είχα αγοράσει από το βιβλιοπωλείο πολιτεία σε τιμή πολύ χαμηλή και όντως τα άξιζε τα λεφτά και με το παραπάνω. Πρόκειται για το ‘’οι ακτές της Λυκίας’’ γραμμένο από τη Φρεγια Σταρκ .Λίγα λόγια την συγγραφέα: γεννήθηκε το1893 στη Γαλλία και πέθανε μετά ακριβώς από έναν αιώνα το 1993 στην Ιταλία. άρχισε να ταξιδεύει μετά τα τριάντα της στον αραβικό κόσμο και σε μέρη που εκείνη την εποχή ήταν αδιανόητο για γυναίκα. Πήρε μέρος στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο συνεργαζόμενη με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες στην Αίγυπτο. Έχει γράψει πολλά ιστορικά και ταξιδιωτικά βιβλία για τα μέρη που επισκέφτηκε και σταμάτησε τα ταξίδια στα βαθιά γέρακα της . θεωρείται μια από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς συγγραφής του περασμένου αιώνα.
‘’κάθε ακρογιάλι της , ο μυχός κάθε κόλπου της, κάθε τοπωνύμιο, κάθε βουνό και κάθε πεδιάδα της μοιάζουν με τις νότες μιας μουσικής που ακούγεται χιλιάδες χρόνια τώρα, της μουσικής της ιστορίας. Το ταξίδι στις ακτές της Λυκίας , στην νότιο μικρά Ασία, είναι στην πραγματικότητα ένα ταξίδι στο βάθος του χρόνου, ένα συνεχές πηγαινέλα από το σήμερα ως το μακρινό χθες, την εποχή που ο Αντώνιος συναντούσε την Κλεοπάτρα, και την πιο μακρινή εποχή που ο Αλκιβιάδης όργωνε με τις τριήρεις του τις ελληνικές θάλασσες.’’(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Διαβάζοντας το σε παρασύρει στο ταξίδι και νοιώθεις ότι συμμετέχεις τόσο ζωντανό είναι .και τα μέρη που περιγράφει τόσο κοντινά ,αλλά τόσο άγνωστα ελπίζω να τα επισκεφτώ το δυνατόν γρηγορότερα.
Αν το βρείτε αγοραστέ το, η οποιοδήποτε βιβλίο της αξίζει τον κόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: