Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

ποσο οι επιλογες ειναι δικες μου για την τιποτενια υπαρξη ?


Πόσο υπευθύνως είναι ο άνθρωπος για τις πράξεις του, τις σκέψεις του, το σώμα του και τα χαρακτηριστικά του, που τον κάνουν μοναδικό ,αυτό που είναι ο καθένας μας?

Όσο μεγαλώνω γνωρίζω τον εαυτό μου λιγότερο , εκεί που στα είκοσι είχα μια αυτογνωσία και νόμιζα ότι ναι ,εντάξει είμαι αυτός και έχω αυτοπεποίθηση και γνωρίζω και δυο πράγματα ,έχω και μια ψιλοκουλτουρα επειδή ακούω ροκ και τα σχετικά, τώρα ξέρω ότι δεν γνωρίζω τον εαυτό μου και όχι μόνο αυτό αλλά δεν τον διαμόρφωσα εγώ στο μεγαλύτερο του μέρος , δεν είμαι υπευθύνως για αυτό που είμαι , είμαι ένας ξένος μέσα έναν ξένο ή πολλοί ξένοι σε έναν ξένο .

1)Τα γονίδια μας και το dna μας τα έχουν μεταδώσει οι προγονοί άρα είμαστε κάτι το οποίο δεν είναι επιλογή μας. Δεν επέλεξα να έχω μάτια μπλε ή κόκκινα , να είμαι δυο μέτρα παρά πολλούς πόντους , να έχω καστανά μαλλιά και ότι άλλο μπορεί να σου κληρονομήσουν τα γονίδια σου, από ασθένειες μέχρι χαρακτηρίστηκα εξωτερικά.

2) το έμβρυο κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης του σχηματίζει τον εγκέφαλο του. Μια διαδικασία που γίνεται με ταχείς ρυθμούς και εξαρτάτε πολύ από τις τροφές που τρώει η εγκυμονούσα . όσο πιο θρεπτικές είναι τόσο καλύτερα για τον εγκέφαλο του εμβρύου , και κυρίως όσο πιο πλούσιες σε λιπαρά (κυρίως από ψαριά).

3) μετά την εγκυμοσύνη το βρέφος πρέπει να θηλάζει όσο το δυνατόν περισσότερο και να μην ταΐζεται με σκόνες . το γάλα είναι αναντικατάστατο και κάνει τον οργανισμό πιο ανθεκτικό, τον εγκεφαλο πιο εξυπνο , αλλά πρέπει και η μανά να τρώει πολλές τροφές καλές και πλούσιες σε λιπαρά και υδατάνθρακες ώστε το γάλα να είναι καλό .

4) στα τέσσερα ,πέντε χρόνια σου έχεις σχεδόν διαμορφωθεί λείπουν οι λεπτομέρειες , μιλάς κανονικά , περπατάς επεξεργάζεσαι το περιβάλλων σου κανείς τις πρώτες πονηρές αταξίες .

5)οι λεπτομέρειες που θα σε ολοκληρώσουν είναι όλα τα υπόλοιπα χρόνια που θα ζήσεις , που θα νομίζεις ότι κάποιος είσαι , ότι κάτι κανείς , τόσα πολλά χρόνια για να κατανοήσεις ότι δεν είσαι αυτός που νομίζεις , ότι δεν είσαι αυτός που έφτιαξες, αλλά λίγες μόνο πινελιές πρόσθεσες σε κάτι για το οποίο δεν το επέλεξες . και το νομίζεις δικό σου . τόσα χρόνια, τόσες πικρές (και χαρές εντάξει) και είμαι μόνο στην αρχή των λεπτομερειών , έχω πολύ δρόμο να χάσω αυτό που νομίζω , ότι νόμιζα ότι είμαι .



υ.γ. σε όλα αυτά υπάρχουν και χιλιάδες άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις πινελιές

που βάζουμε στο έργο μας . από τον περίγυρο , από το σχολειό, την τηλεόραση (που καλύτερα να κλείσει) , από το αλκοόλ, τις ουσίες , από την εκάστοτε κωλοδουλεια , από τους φίλους ,

από τα απωθημένα μας , από το άγνωστο , από τα δυο χαμένα χρονιά στο στρατό και άλλο ένα μετά για να συνέρθεις , από τις μακροχρόνιες εξετάσεις (μια ζωή εξετάσεις για να κανεις τι? )

μου 'ρχετε να εκραγώ ..............

υ.γ. στην εικόνα είναι ένας κένταυρος(το γλυπτό είναι έξω από την πινακοθήκη) , μισός άνθρωπος μίσος άλογο

,όσο υπεύθυνος είναι ο κένταυρος που γεννήθηκε έτσι άλλο τόσο υπεύθυνος είναι και

ο καθένας μας για το ότι επιλέγει.

υ.γ. ακούω στις ειδήσεις στο ράδιο 4000 νεκροί από τυφώνα στην μιανμαρ (κάθε φτωχός και η μοίρα του) . τελος καλης πορεια στο ερεβος ..........

υ.γ. όχι τέλος ακομη στο ράδιο παίζει το πεηντ ιτ μπλακ των στοουνς , αλλά από τον ερικ μπαρντον (τον έχω δει να το τραγουδαει , είναι κορυφή ο άτυπος ) σύμπτωση με τις μαυρίλες που έχω.......

16 σχόλια:

greendim είπε...

Χρόνια σου πολλά και καλό καλοκαίρι!

.......marmarigi....... είπε...

@geendim...επισης , οσο για ο καλοκαιρι , δυσκολα τα πραγματα .

b|a|s|n\i/a είπε...

έτσι είναι η ζωή νομίζω, μία προσαρμογή σε αυτά που βρίσκουμε. σε αυτά που είμαστε. από όσο θυμάμαι τα πολύ παιδικά χρόνια, πολλές σκέψεις και πράξεις του τότε είναι σχεδόν ίδιες με το τώρα.
και άπειρες φορές έχω σκεφτεί πώς θα ήμουν τώρα αν είχα βρεθεί σε άλλη οικογένεια, σε άλλη χώρα. σχεδόν ο ίδιος ή παντελώς διαφορετικός; για τον ψυχισμό μιλάω και τον χαρακτήρα.
και όταν έχω τις μαύρες, καλή ώρα :), σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να ήμουνα με πολύ χειρότερη οικογένεια, σε πολύ χειρότερη χώρα.

Ο Μικρός Ναυτίλος είπε...

πιστεύω ότι όλα είναι θέμα αλληλεπίδρασης.. μόνοι μας διαμορφώνουμε τις πράξεις με εφόδια/χαρακτηριστικά/χαρακτήρα που έχουμε αποκτήσει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. αλλά σκέψου ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε τον τελευταίο λόγο σε όλα.. αν δεν σού άρεσε το ροκ δεν θα άκουγες, όσο και αν σου έλεγαν ότι είναι καλό..
μας δίνεται μια ώθηση και από εκεί και έπειτα χτίζουμε..

"ζαχαρούλα.." είπε...

έτσι είναι η ζωή και πως να την αλλάξεις... έτσι δεν λέει και το άσμα???

καλή εβδομάδα!!

.......marmarigi....... είπε...

@bas...πολλες πραξεις και σκεψεις του τοτε ειναι σχεδον ιδιες με το τωρα...ειμαι σχεδον ο ιδιος ,παντελως διαφορετικος . ..παραφρασα λιγο την δευτερη φραση ,.... μερικες φορες νοιωθω ιδιος μεσα στο χρονο .

.......marmarigi....... είπε...

@le moert...δεν νομιζω οτι διαμορφωνουμε μονοι μας τιποτα , απλα βαζουμε τις τελευταιες πινελιες στο καδρο αναλογως με το υποβαθρο μας , μπορει να ειναι σαν χαδι μπορει να δειχνουν ενταση , μπορει να εχουν χρωμα , αλλα κατο απο την μπογια ειμαστε αυτο που δεν μπορουμε να αλλαξουμε.

.......marmarigi....... είπε...

@ζαχαρουλα ... κερασε μας κανα γλυκο του κουταλιου , τουλαχιστον να αλλαξει η γευση μας , εφοσον δεν μπορουμε να αλλαξουμε τη ζωη(αν και δεν ειμαι σιγουρος οτι θελω να την αλλαξω , μαλλον να την καλυτερευσω)
ευχαριστω ολους για τις αποψεις σας αν και αυτα τα θεματα ειναι αχανη και ευμετάβλητα σαν την ερημο που ο ανεμος της αλαζει το προσωπο καθε μερα.

Τρελός του Χωριού είπε...

Iksionas ,aplistos basilias pou otan ton kalesan oi theo ston Olumpo autos pige na .... fistikosei tin thea HRA. O Dias dimiourgise ena nefos me to sxima tis ,autos enothike mazi tou kai gennithinan oi kentauroi. Ton basilia ,ton edese o Ermis se enan troxo kai o Dias ton katarastike se eonia peristrofi. Genimata aplistias pathous parafrosunis kai pseudestiseon,oi kentauroi einai to sumbolo tis katoteris fusis tou antropou. Mias zoodis fusis pou ipokoinei tis zoes mas polu peissotero apo oti emeis nomizoume. Λάπιθες panta tha eimaste ,gia na upostoume ksana kai ksana tis epitheseis ton kentauron enstikton mas.
.
Kathe morio tis uparksismas K&N->O (epetrepse mou na se po mono gia simera etsi),einai alisodemeno apo to sumpan apo tin proti maw anasa ,mexri tin teleutaia mas. An katseis na skefteis poses apo tis epiloges mas einai pragmatika epiloges mas ,tote tha deis oti stin pragmatikotita den exoume epiloges . Apla zise to doro tis zois oso kalitera ginetai sta metra gis kai ouranou pou mporeis na perpatiseis.

Su ki είπε...

γειά σου αγαπητε desolfoto!!! εγώ πάλι πιστέυω οτι εαν η ψυχή λαχταρα μπορει να αλλαξει αυτά που δεν τις αρέσουν, αλλα πρέπει να το θέλει κανεις πολύ και να δουλεψει πολύ!!! φιλιά!!! :)

Μουσικό Σχολείο Βέροιας είπε...

Είμαστε πράγματι λίγο από το ένα (πρόγονοι) και λίγο από το άλλο (περιβάλλον, παρόν, μέλλον, δεν έχει σημασία η σειρά). Η κάθε μέρα που φεύγει δεν γυρίζει και το πόσο λίγη είναι η ζωή το ξέρει ο καθένας μέσα του, ίσως. Προσωπικά αλλάζω καθημερινά, εξελίσσομαι, ερωτεύομαι τα πάντα και τίποτα ταυτόχρονα, στη ρουτίνα ή στο νέο συμβάν, πάντα κάτι με κρατά εκεί, έξω ή μέσα βαθιά, ζωντανό. Και γλεντάω (όπως ορίζει ο καθένας τη λέξη) με όλη μου τη δύναμη γιατί αύριο μπορεί να μην είμαι εδώ ή εκεί ή με τις αγάπες μου ή με τις λέξεις ή τις πινελιές μου. Και νομίζω ότι δεν υπάρχουν "οι μαύρες μας" στην πραγματικότητα. Υπάρχει απλά το ζευγάρι όμορφο-άσχημο που παίζει διαρκώς το παιχνίδι αλλαγής ρόλων και μας αποδιοργανώνει. Λίγη εσωτερική τάξη χρειαζόμαστε για να γίνουμε οι καλύτεροι δημιουργοί. Ακόμη και δημιουργοί του τίποτα!

.......marmarigi....... είπε...

@τρελλε του χωριου(απο ποιο χωριο εισαι ή εινα ι ολα τα χωρια το ιδιο?)
η μυθολογεια τελεια ,παντα οταν διαβαζω κατι που εχει αναφορα στην μυθολια ειναι σαν να σου απαντα σε πολλες αποριες ...και για το δευτερο κειμενο σου θα συμφωνησω..καλο βραδυ με την τρελλα να πιασει ολους του συγχωριανους:))))

.......marmarigi....... είπε...

@stav...εγω δεν ξερω αν υπαρχει καν ψυχη. και αυτα το να δουλεψει κλπ ειναι παραμύθι, τελοςπα.. 21 γραμμαρια ζυγιζει ,τιποτα σοβαρο........

.......marmarigi....... είπε...

@freerider...χαιρομαι που ακουω αυτα τα ομορφα λογια ....μαλλον ειμα ιδημιουργος του τιποτα ....

the passenger είπε...

πολλά πράγματα μέσα σου είναι προαποφασισμένα. είναι όμως ακόμα περισσότερα αυτά για τα οποία μπορείς να αποφασίσεις εσύ. σιχαίνομαι την ιδέα της μοίρας και του κισμέτ και του κακού κάρμα. καλή είναι η μαυρίλα, και το paint it black το προτιμώ από τον burdon αντί για τους stones. καλημέρες, ωραίο μπλογκ, συχνά περνάω από δω, έχουμε και κοινό βίωμα με το Burroughs

.......marmarigi....... είπε...

@passenger..en merh symfvnv mazi soy, alla ayta den ta anefera pisteyontas sti moira ;h sto kismet, ekana mia aplh anafora se pragmata ta opoia nomizoyme oti ta epilegome alla mas exoyn epilexei ayta. oso gia ton burroghs ,einai athanatos......